onsdag 18 april 2012

En stojig frukost......

God morgon,

Nu på morgonen har vi varit på familjefrukost på Justins dagis. Det brukar anordnas en gång varje termin och är ett bra tillfälle att få träffa dom andra föräldrarna och hinna växla några ord. Tyvärr kan jag inte visa några bilder då det är fotoförbjud på vårt dagis.
Men vi hade en mysig stund och barnen tycker det är så roligt att få visa oss föräldrar vad dom gör på dagis och alla deras teckningar dom gjort.

Här är hela gänget med kusin Lucas längst till vänster.


Jag har de senaste veckorna märk att Justin börjar komma in i den berömda 3-års trotsåldern. Såhär får man försöka se det........

TROTSÅLDERN
Vi talar gärna om trotsåldern, eller självständighetsåldern, som något negativt, men det är en mycket viktig period i barnets utveckling. Barnet måste testa gränserna för att hitta sin plats i familjen och utveckla sin inre röst, den som ska tala om för barnet vad som är rätt och fel i samvaron med andra människor. Tänk också på att envishet är en bra egenskap för den som klara att hävda sina egna intressen här i världen.

Var annan vecka ska detta nu varvas med två bonusbarn som i allra högsta grad är i tonårstrosåldern. Gick in på vårdguiden och läste lite om det där.....
Ja det känns som det blir en vår/sommar full av utmaningar. Bring it on!!!!!!!!!!

Råd till tonårsföräldrar

Sätta gränser

Att testa gränser är en del av att växa upp och tonåringar testar gränser precis som småbarn i trotsåldern. Även tonåringar behöver lära sig att man inte kan säga och göra vad som helst. De behöver lära sig att respektera andra människor. En förälder bör inte "vara kompis" med sin tonåring. Barnet behöver föräldrar som sätter gränser och ställer krav. Tonåringen måste få fortsätta att vara barn när den behöver.

Ställa krav

Att ge sitt barn egna ansvarsområden är något man kan börja med redan i tidig ålder. Ett barn behöver lära sig att samarbeta och ta ansvar. För att fungera som vuxen behöver barnet också kunna städa, tvätta, handla och laga mat. Den stressade familjen kan göra upp veckoscheman för hemmets alla göromål där var och en får sitt eget ansvar och sina egna sysslor. Det gör att alla blir delaktiga och känner sig betydelsefulla.

Regler

Tonåringar behöver vara med och bestämma. Det är nu dags att tonåringen får ta eget ansvar och får lära sig klara sig själv. Försök att komma överens om vilka regler som ska gälla och vilka påföljderna ska vara om de inte följs. Vilka regler man vill ha är upp till var och en. Det viktiga är att de finns och att de följs från båda håll. Regler visar att du bryr dig som förälder.

Nu blir det att förbereda bokförings papper som ska lämnas in, sådär kul..........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar